sila tinggal jejak untuk dijejak semula

Saturday, December 31, 2011

Engagement Prep..Misi Kurus kan badan in 72 days...

I wonder, am i able to loose 15kg in 72 days????
berkat bertanya enchek google, dia cakap boleh...
Therefore, sempena tahin baru ni, berazam nak loose as much as i can...
Oleh itu, saya pun start food diary saya..termasuk la start weight dgn my end weight...
adik slalu cakap, ko ni, cakap jek lebih, excercise mahal...so sempena mydeal ada great offer untuk gym kt danga city mall tuh, saya pun dgn segeranya membeli deal itu....
http://www.mydeal.com.my/deals/johor-bahru/RM40-1-Month-Gym-Membership-Unlimited-Entry-at-Excite-Fitness-Center...
So skrg saya dah ada gym membership!!taraaaaaaaaaaaa...
jiayo sal!!!!!!!!!!!!!!!
As for food diet, dah decide nak follow Hilton Head Metabolism Diet..
http://choosediet.blogspot.com/2007/02/hilton-head-metabolism-diet.html

So starting today, harus jaga makan..smgt...

Wednesday, December 28, 2011

Hantaran Checklist+Money Spending+Kebaikan bershupping ketika Year End Sale

(WARNING::This entry contain sal and asyraf financial spending of the hantarans.
We do not intend to brag on the item we bought ....
The intention of putting all the expenses and pictures of the item we bought as one of the method to capture and store this precious moment..Well, Memory... is the diary that we all carry about with us. ...)

ohoooooooooo...Bru je pulang darri KL...
SHUPPING!!!!!
Best, hokey...
Best Date ever...
Mana tak best nya...
Kalau bab menghabiskan duit..haha..
Erkkk..pengsan:P

So basiccally berikut adalah hasil tangkapan kami berdua....NOMNOMNOM...

Bought ITEM FOR HER:
1. Shoes BONIA COLOUR CREAM- PRICE RM 269-50% LESS=RM 134.50
2. Handbags POLO COLOUR CREAM-PRICE RM 339-70%LESS=RM 101.70
3. Telekung=RM 40



Total FOR HER BEFORE LESS=RM 648.00
Total FOR HER AFTER   LESS=RM 276.20

Bought ITEM FOR HIM:
1. Belt+Wallet+Pen Gift Set Beverly Hills POLO CLUB - PRICE RM 68.70-NO LESS=RM 68.70
2. Smart Casual Shirt NICOLE BRAND COLOUR GREY-PRICE RM 119.90-70%LESS=RM 35.95

3. Shoes BUM BROWN-PRICE RM 99.80-30%  LESS-RM 20 VOUCHER JUSCO=RM 49.93





Total FOR HIM BEFORE LESS=RM 288.40
Total FOR HIM AFTER   LESS=RM 154.58




YEAYYYYYYYYYYYYYYYYY, best kan beli barang masa Year End Sale..Gila murah...we all shop di SOGO and IOI Mall Puchong...
Penat, tp berbaloi2..
Dating+Shopping!!Heaven!!!!
Best!!!!!


So lepas ni, apa lg barang yang belum di beli???

Saya dah tak sabar nak pakai beg tuh...Muahahaha:P
jgn marah ye  inche suami to be...
Dia dah warn saya siap2..
jgn pakai brg2 tuh dlu...
muahahahahaha

tgk ni...
garang tak?
keke




TELAH DIBELANJAKAN:


Cik abg=RM150(kasut sal and bags)+RM 35.95(baju abg)+RM 49.93(kasut abg)+RM 40(telekung)=RM 275.88


Cik Salbiah= RM 86.20(topup untuk kasut sal and beg..abg tak withdraw lg time tuh)+RM 68.70(wallet and tali pinggang abg)+RM 250(Baju Tunang sal and abg)+RM 171.00(Cadar)+RM 90 set perfume(adidas jek)=RM 665.90





Telah DIBELANJAKAN(UPDATED):
1. Perfume Sal=RM 100 160
2.Kek=RM 100  Sponsored
3.  sireh junjung =RM 100  Buat Sendiri!
4. Upah gubahan=RM 8 x 16 = RM 128
Total Lagi= RM 288




Hiasan Hantaran:
1. First Outing to Ayer Itam=RM 130
2. Second Outing to Ayer Itam=RM 90
Total Lagi=RM 220

TOTAL SEMUA=RM 1389.78

Oho banyak ropenya duit kami habis ni...sy nak pengsan skrg..sekian!!!!!!!


I am goin to transformed into a bridezilla!!!!!!!!!



Monday, December 26, 2011

Engagement Outfit...

ohooooooooooooooooooo, harus berkejar2 nak usyar kedai jahit pula.......
Setelah berpenat lelah ke angsana, jakel, euro moda, dan segala kedai kain dkat jb ni...
Dapat la hasil tangkapan baju untuk engagement ceremony nnt..eh...
bukan bli baju..bli kain je..untuk di tempah...
Satu set dgn cik abg..maklum la..pluss size bride to be kan....
Mana ada yang ready made...sobs:(
Terpaksa lah tempah....
Ohooooooooooooooooo...
As for the kain i bought for me and cik abg, it is a 9 meter satin with 2.5 meter of kain lace...
and guess what..sgt berpuas hati...
1. A black kain lace with a 4.5 meter  satin,very gorgeous


2. A grey satin for baju melayu altogether 
with samping






Selesai lah satu bab cari baju tunang...
Next, pilih design pulak...sobs...satu bab lg..ohh pleseee, mana tukang jahit yang jahit baju chantek2 ea..angkat tangan, plissssssss!!!!!!!!!!!!!!..... 


So total cost = RM 250....
Ohhhhhh duit melayang2..meninggalkan kami...tuh pun mujur beli time jakel buat clearence stok..klu tak, mmg harga total semua ni mencecah RM700 kut...huhu..pengsan!


Next nak jahit bju tunang ni mcm mana ye...
saya nak macam ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
okeh, pic ni sy curi kt pic one blogger..hehe..nomnomnom...credit to http://ellesbigday.blogspot.com




tp..............
sapa nak jahit ni....................
tulun...tulun....

Wednesday, December 21, 2011

Misi BErtunang1~ Shopping Spree yang tak jadi...

Kuciwa~ Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Baru plan nak turun KL cuti panjang ni..cik abg ada hal pulak 28hb ni...
Dah tuh...Nak shupping bila nyaaaaaaaaaaaaaa...sigh.....adeh...
eh eh, 24 cik abg cuti la...wink wink...hehe
Jadi ke tak eh nak turun kl...
nak survey harga few items...huhu
Hopefully jadi la..plis kanda..plis plis...
Sobs:)

Monday, December 19, 2011

Insiden tak terkata....

Ohooooo tak sempat update blog sekian lama..
Busy dgn hal duniawi..kekeke..
By da way, this entry nak share something...experienced attend dinner anak2 remaja cosmopoint..
MPP anjur kan..
My first impression:::::ASTAGFIRULLAH...
mengucap panjang..
Bukan nak judge mereka..tp terkedu dgn dressing anak2 ini..
Muslim wearing short skirt? A super duper short skirt????Super mini skirt? Baju jaring2?
peluk memeluk..
Dah mcm pegi clubbing dah budak2 ni..
As a lecturer? perlu ke menegur?
Diri sendiri pun bukannya baik sgt..
tp sedih tgk anak2 bangsa, menjual maruah...
dpn khayalak ramai..
dpn ustaz???dpn LEcturer?
Mana hilangnya maruah?
Iman?
Harga Diri?
Rasa malu?
Dinner=clubbing????
Sigh...

lomah kepala lutut..
Susah hati..
Ya ALLAH, jauh kan la keturunan ku dr menjadi hamba mu yang engkar....

Amin....


Thursday, December 15, 2011

Misi BErtunang~ a lot to buy...how to spend money wisely

Oh...Misi organizing an engagement ceremony dgn budget RM 2800....
Cukup ke eh?
Termasuk hantaran..
DoorGift..
Pelamin mini...(perlu ke tidak)
Baju...(Dah ada..cream colour..tp ketat lg la...)
Cadar
Hantaran(L+P)
Banyak nya nak PK..
3 months to go..
Determined tak nak tunang klu tak muat baju tuh..huhu...
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..sy diambang STRESS!!!!!!

Wednesday, December 14, 2011

Gebu-gebu~ hati menggebu..

ohhhh....tajuk tak menahan jiwangnya...
Lol!..
Cik abg kalu baca mesti gelak guling2..kehkeh
but siyes la...
skrg tgh musim rindu2+feeling2 mcm ntah pape..
ala2 rindu yang menggebu...nmuahahhahaa...

Napa ye..
Lately, rasa mcm nak nages guling2 bila malam...
fail betul emotional management..
RIndu ntah pape jek ..
Especially bila cik abg call...or bila2 mana diri sendiri gatal jek dial no cik abg..
Bila call=makin rindu..
Bila rindu=buat drama melayu 127 episode dgn cik abg..siap dgn air mata ..sungguh drama swasta...
jenuh la dia lyan sy yg emo2 bila rindu...

haishhhhhhhh~ sukarnya mengawal hati bila rindu..
Macam la baru sehari dua loving2..
dah 4 tahun kut..Nak masuk taun ke 5 dah..
hamboi salbiah, mcm zaman2 belajar plak tepon nangis2 sbb rindu..

Kata dah janji nak change...for good kan, belajar la kawal hati...(slalu cik abg sy pesan cm tuh bila sy start drama swasta itu)

warghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, stress dgn diri sendiri..
stress dgn hati sendiri..

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Maaf cik abg, sy masih tak berjaya mengawal hati..
susahnya mengawal diri dr tak rindu over2...
Walhal kamu belum halal untuk sy
sukarnya mentarbiah diri...
Maaf cik abg.....................
Maaf Allah..

Maaf maaf maaf....
Maaf tanpa usaha????
Tak nasuha nama nya tuh...

Haip...harus sedaya upaya melawan setan2 serta membizikan diri supaya ...
tak selalu over2 rindu..
tak clingy bukan main lg kat my hubby to be..
Baru to be~ segalanya belum pasti...
selagi dia belum shake hand pak imam sbg wakil mengikat janji dgn ALLAH...

Ohhho, journey untuk mengawal hati dan diri...
Semoga dipermudahkan...
sobs............

Sunday, December 11, 2011

Risik risik~ dtg merisik..nom nom

Alhamdulillah..setel semuanya..
kemain nebes tau...salam2 mak mertua to be...wink wink..
cik abg punya seronok gelakkan kita..hehe
tak pe dia..mujur mak ayah dia best gila...siblings pun best!
Yes, bleh geng dgn adila(the only sister yg asyraf ada...lain sume brothers) lps ni..hehe
Happy...Now dah ada cincin di jari..
Pandai cik abg saya pilih..mesti cost him a lot..
Tq kanda..for the gift..nebes mak mertua sarungkan..
and guess what??


IM OFFICIALLY OFF THE MARKET...

CURRENT STATUS>>SINGLE BUT NOT AVAILABLE






>> ENGAGED IN 3 MONTHS TIME....
P/S:errrrr, harus ke start ticker sticker yang baru? haha-gedix okeh, salbiah..suda2 lah tuh!...sengih ke tlinge tdo dgn cincin belah rotan di jari..tq love....

Saturday, December 10, 2011

Statement syahdu ayah..

Kejap jek masa berlalu~ dah nak kawen anak ayah~ sobs...feel like crying skrg jgk...
tahan2 air mata...kejap lg cik abg and my parents sampai...huhu

Tuesday, December 6, 2011

11/12/11~Rombongan merisi...erkkkkkkk

kTitle tak boleh blah kan...
Har Har Har..
SalbiahHamzah sedang super duper serabut+scared+nebes tahap momok...
Fine, i am meeting my parents in law-to be in a formal lunch date with them...At my house..with my parents...
Bersama sebentuk cincin dan saksi2 yang ada......
warghhhhhhhhh~ red alert..red alert..super gabra tahap tak ingat..
Hopeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee they like me...no no...they should love me so that i am an approved daughter in law.....
Gabrah okeh!

This is me!!!!!!!!!!!!!!!

To do list menjelang 11/12/2011:
1. Facial-DONE
2. simple make up will do, rasanya sume make up kit ada lg kut..jarang guna kan- DONE
3. Shopping untuk bahan2 memasak lunch bersama mereka...-DONE
4. kemas rumah smpai super duper clean-DONE


Wish me luck, everyone..hugs n kisses!

Sunday, December 4, 2011

Misi menjadi istri solehah::Mode syahdu syahdu...

Ya Allah..
Kau ampunilah dosa ku yang telah kuperbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaran Mu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah…
Sekiranya Asyraf ini adalah pilihan Mu di Arash untuk menjadi suamiku, pendampingku
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya Asyraf ini adalah pilihan Mu di Arash untuk menjadi suami yang akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya

Sekiranya Asyraf ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya Asyraf uami ku ini adalah yang terbaik untukku di Dunia Mu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya Asyraf ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi ya Allah…Sekiranya Asyraf ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlah aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaanMu
Sekiranya Asyraf ku tergoda dengan keindahan dunia Mu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya Asyraf tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya Asyraf menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah…Kau yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan keterlanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka

Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu
Ya Allah…Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbingan Mu
Aku cacat tanpa hidayah Mu
Aku hina tanpa Rahmat Mu

Ya Allah…Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama Mu
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah
Hanya pada Mu,

Ya Allah…
Ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaan Mu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniaMu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran Mu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian Mu

Ya Allah Tuhanku…….
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati
Ameen, Ya Rabbi Allameen……

Thursday, November 24, 2011

Azam???????

uhuuuuu..
dah nak end of year...
esok lps asar dah baca doa akhir taun dah..
astagfirullah....
cpt nya masa berlalu...
NtAH tercapai ke tak azam taun lps...
azam nya pun lupa...hehe
SO this year, kne buat azam2 baru and kne list down kan dalam blog supaya kne hengat!!!!


1. Melabuh kan pemakaian tudung...(in the making of a better muslimah)
    'En suami in the making' slalu tegur, bila nak labuhkan tudung,ni?...glup!
    Oleh sbb sy ni ialah seorang 'istri in the making' kepada inche 'suami in the making' rasa2 nya perlu lah
    menghijrah kan diri..lgpun for good kan...Insyaallah cuba mengikhlaskan diri untuk berubah..
    change for good...Lgpun, kdg2 keikhlasan ni kena bermula dr paksaa.
    True!! Kalau tak paksa diri, mmg takkan buat punya lah kan...
    Insyaallah...im taking baby steps...lgpun nak rajin2 kan diri pakai pashminas...
    Bukan yang tebal tuh, ok!!! ada pashmina yang nipis yet tak jarang...lembut..just nice...And dia labuh,kan...
    hehehe....mcm yang Helwashop Hijab Jubah Moslem ni jual...

    chantek kan????ehem2 , cik abg, sila beli kan sy! kehkeh....


2. Mengehad kan perbelanjaan yang ntah hape2 sbgai misi kumpul duit nak kawen +bayar yuran master studies.
    Seriously, sebelum ni gila spend money tanpa pk ape2....But it has to stop kan...
    It aint easy to earn money nowadays..Dah bukan mcm dlu...skrg dah ada komitment...Misi jangka panjang   
    which is kawen!!!! And nak sambung master awal taun dpn ni...1 and a half year of comitment dgn UTM
    untuk sambung master..deeepppppppp breath~ ENough enough la buang2 duit kt menda2 ntah pape..
    Mau jadi lebih mcm cik abg !Spend wisely..Only bila perlu...jeles hokey, keje baru setaun tp cik abg dpt
    simpan RM XX XXX...Dah 5 angke tuh~
    Jeles!!!!!wawawawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

3. Loose Weight.

    Azam yang tiap2 tahun buat tp mcm tada effort dr diri sendiri(GOSH, IM SUCH A LOSER)...
    Senang kira, azam yg tak pernah tercapai~Duhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    Bila la nk selim melim! Slalu merungut2 kt cik abg, mak, ayah, adik, and org sekeliling...
    Hahahaha
    But this year, harus jgk determine untuk attend gym session every morning(if keje mlm) or earobic class if
    keje pg....Harus!..nak kawen hokeyyyyyyyyyyy


sbb.............
................
.........
...
..
.
jeng jeng....

Berangan nak gak pakai wife Zahiril Adzim (eh betul ke eja ni) .....
But in muslimah version la..bleh jek kan...hehehehehe

TO BE CONTINUE.........

Wednesday, November 23, 2011

Copied from Facebook~


Jika asas perkahwinan adalah kerana harta, maka pasangan bakal bercerai jika ekonomi dalam rumah tangga merudum dan muflis.

Jika asas perkahwinan adalah kerana kepuasan nafsu, maka pasangan akan selalu bertengkar jika suasana di bilik tidur tidak memuaskan.

Jika asas perkahwinan kerana kecantikan wajah dan tubuh badan, pasangan akan lari apabila rambut beruban, muka kerepot atau badan jadi gendut.

Jika asas perkahwinan kerana anak, maka pasangan akan mencari alasan untuk pergi jika hati (anak) tidak hadir.

Jika asas perkahwinan kerana keperibadian, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.

Jika asas perkahwinan kerana cinta, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal yang lebih baik, tambahan pula manusia yang dicintai pasti mati atau pergi.

Namun,

Jika asas perkahwinan kerana ibadah kepada Allah, sesungguhnya Allah itu kekal dan Maha Pemberi Hidup kepada makhluk-Nya. Allah mencintai hamba-Nya melebihi seorang ibu mencintai bayinya.

p/s :
( Bercintalah kerana Allah kerana di situ terdapat Redha-Nya..)







( Terbaca ayat2 kt atas ni on Azmila Azman's Mum's facebook..
And terkedu seketika...
I wonder sbb apa i love my cik abg..
I guess i dont know...
Maybe sbb cinta, keperbadian kut...
But somehow...teringat apa yg cik abg sms sy malam td...
"JUM SAMA2 BETULKAN NIAT..INSYAALLAH ALLAH BANTU"
masa dapat sms ni, wonder 'niat' apa yg cik abg ckp...
hurmmmmmmm..
But somehow skrg, bru la rasa mcm phm...
Niat cinta tuh kut...
Niat perkahwinan dgn asyraf zubir ...
Semoga di saat ikatan ni menjadi halal di sisi Allah..
Aku mencintai Asyraf Zubir kerana Allah..
Kerana ibadah kepada Allah..
Amin...


Yakin, he is the one yang Allah assigned to be my ~ soulmate..~
Hopefully...
Amin

Tuesday, November 22, 2011

11 Dec 2011 yang di nanti..

Uhuuuuuuuu..
Finally...11 December 2011..
But its not a final date yet..
Hopefully apa yg dirancang menjadi...
But the date conflict dgn jiran sebelah punya majlis balik haji..'
and anak kawan lama ayah punya date...
Adeh~ soooooooo kena plan betul2 lah..
Harap cik abg nak la cuti 10 hb ke..
Hurmm...

But after all, im excited..and nebes..
Finally 'meet' the  in laws secara 'formal' nya.eh eh belum in laws lg...
Wat to prepare??

Saturday, November 19, 2011

19&20Hb November 2011~Misi attending walimah kawan2

Haaaaaa...
Baca title pun dah tau nak review pasal apa...
hehe..
So this week, Salbiah n Cik abg syg bz meng-attend walimah kawan2....
Excited...
Our first wedding invitation together,...
Fuhhhh~ bnyak betul jemputan bulan ni...

1. Zulkifli & Wife punya wed At Dewan Sg Sayong
    Agak2 excited la sy dgn cik abg nk gi wed kawan cik abg ni..
    The groom is ex -rumet kepada my cik abg...So diowg agak close, i guess....
    I tak kenal pn groom or bride ni..skadar tag along dgn cik abg...merangkap wing man girl dia...
    Maklum la, kan dia jemput Asyraf & Family...I ni kira dah family lah tuh..kewkekeke..
    So secara ringkas nya,Dan Dengan excited nya, kami pun pegi Felda Sg Sayong, Kulaijaya..
    Siap pakai matching outfit , OKEH!
    Wedding vanue ni Quite far lah dr senai..But tak sesat pun walaupun tak penah pegi area tuh..
    hehehe...
    So review about the wedding:
             a) Food dia a bit diassapointment-(kata cik abg..and i am totally agree wif him).
                 Lauk Pauk dah nk habis masa kami makan, and the penanggah aka org rewang 
                 tak topup pun lauk..Kesian kawan2 bride and groom mcm kami...
             b) Food dia terlalu oily...I barely eat anything sbb takut!!! haha..Gemuk ok!!!!!!!
             c) Baju Pengantin agak OhSem!!!!Suka2..
                 But Not the typical outfit yang i akan choose   for my wedding...
            d) Pelamin yang huge! Nice and chantek! Siyes chantek!
                But once again, i do not prefer pelamin dewan yang besar2 mcm ni for my wedding...
                Im more into pelamin yang kecik2, But sweet, bnyak bunga2,
                ada sangkar burung...Pink or White..But Upss, this is not my wedding after all..
               Haha..terlebey suda!!!
           e) Penat kami dtg, tak dpt doorgift, sedey:(
               Tau la kitowg bg hadiah jek...tak salam keruk..tuh pun hadiah letak jek kt meje..
               harap2, bride and groom dpt la hadiah tuh...

So enough for the review!Next is wedding CHe NAd at Simpang Renggam...
So next entry mesti la review pasal wedding dia kan..
Looking fwd for her wedding!!!!!!
Congrats u guys!!!!!!!!

Thursday, November 17, 2011

Wednesday, November 16, 2011

Weird Feelings::I Miss Him like urang gilak.

Funny feeling~
Depressing ....
Why???I miss him like urang gilak..
Wonder why..
Hate this feelings..
Walhal Belum halal untuk rindu2an mcm ni..
Cik abg slalu pesan:"Tak elok rindu2 sy slalu...cuba kawal hati sikit..
Skrg kita dah ada matlamat kan..kata nak change for good.."..
Its a battle...
Susahnya mengawal hati...
Susahnya nak change for good..
Always a challenge..
Hurt like hell..
But its a journey.
Insyaallah...

One step at a time..
Semoga dipermudahkan...

sila lah jgn gundah gulana kan hati saya...Please......

syuhhh syuhhh SETAN..Please pegi jauh2.
(Eh, apa significant letak word setan tuh kaler merah??haha)


Mixed feelings...
19hb cepat lah tiba..
nak Meeting /Dating dgn cik abg untuk ke walimah kawan2..
Blink2...
His ex-rumet punya wedding kt kulai 19hb nih
and my fren kt simpang renggam punya walimah 20hb nih...
Ohhhhhh mari present hunting!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, November 14, 2011

Misi 2012-Engagement Prep....

1. Baju Tunang :
                   Colour : Cream ..although rasa mcm a bit thight...sigh ~
                   Budget : RM 200
                   Status  : Done
2. Hantaran :
                  5 Dulang From Him, 7 From Me +Hiasan+Dulang
                  Budget :RM1000
                  Status  :  Not Done
3. Rings :
                 Engagement Rings For Him And For Her ~
                 Budget :RM1000
                 Status  :  Done
4. Caterer :
                For 100person
                Caterer: Mak Uteh Catering
                Budget :100x RM 6 =RM 600
                Status  Not Booked
5. Door Gift :
                Either Cupcakes (Fruit Cupcakes)
                Budget :RM100  RM 250-handmade(harap2 ada masalah nnt)
                Status  Not Done


TOTAL=RM 2900 2800
SETTLED ITEM=RM1200
UNSETTLED STUFF=RM 1700 1600




ERKKKKK lebih kurang RM1700 1600 more to spent...
Sigh.....
Bila nak kaye nih...
haha
Cik ABg, bnyak lg rupanya ekkk belum di setelkan...
Errr, balik ni harus tnya cik abg..mintak dia re calculate dana kawen yg tinggal..
toink toink...

CiKGu+GuDzilla=CikgodZilla!!!!!!!!

Ok fine~ 
mood nak marah lepuk2 student2 kelas SQL...
I am no longer bridezilla..but at this moment, im cikgudzilla!!!
Geram Hokey!!!!!
WHY!!!!!!!!!
Sebab~ student sy markah dia :

6/50!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sunday, November 13, 2011

Blog hopping~

Habit baru:: Kemaruk blog hopping ...KT B2B BLOG
But somehow, masa tgh ber blog walking, terbaca la satu entry ni...
A bride to be who is no longer a bride to be...(eh apa aku ckp ni..)
Dgn kata lain, her wedding is Off..
Masyaallah, istighfar panjang td...
The pain, i can feel that...its hurt...
Damn Hurt....
Tp...its a wake up call jgk..For me yg selalunya over excited bila plan all this wedding stuff...
Benar, manusia hanya merancang, Allah yang tentukan...
Jika dah ketentuannya, maka itu yg terbaikkan...
Be strong..just be strong..
Everything happend for a reason...
As for me....A new lesson learned..

Dia bukan milikku..Masih belum jadi milikku...
ANd sampai bila2 takkan jadi milikku..
Sbb dia milik Allah..
Semoga Allah pinjam kan dia untuk jd my bestfren, yet my partner..
Dalam ikatan yg halal..
Untuk melayari bahtera hidup..
Menjadi teman, dalam perjuangan hidup di bumi Allah ini..

Amin........
(tears)




~Dugaan......~

Susah rupanya nk bina bait al-muslim ni..
Even skrg dah terasa pressure nya..
rasa nak bergoling2 jek..huhu

Dugaan 1: JMY telah dilanggar oleh 'seekor' unknown makhluk perosak!!!!!

  • kemek hokey...JMY32** sy...dr belakang tuh...tak ber ketuk2 lg..maklum lah...budget this month agak   thight dek perancangan nak sambung belajar...sigh..sabar ye jimmy, tunggu bulan dpn ea..mama spare sikit duit untuk awak
Dugaan 2: Lappy Cik abg ruhsak and tak mau HIDUP bila di on
  • lappy kesayangan cik abg telah membuat perangai bila takmo idup..sigh..nmpaknya kne spent duit lg la beli lappi baru..huhu..
Dugaan 3: Weight Salbiah yg makin naik bilamana sy berdiet
  • nih yg paling teramat memushkil kan diri sy...rasa nak marah jek ..penat berdiet mcm nk gila hapa, tak kurus2 jgk aku nih..mkin naik 2 kg adalah...warghhhhhhhhhhhhh, now im turning into a bridezilla!!!!!!!!!!!!!!!Menci OKEYHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!

Saturday, November 12, 2011

Diamond is a girls best fren - Engagement prep 1

Wink WInk~ excited nak reveal these shinning2 little fella...
That cause cik abg mcm nak pengsan keluarkan debit kad dia untuk di swap oleh en Poh Kong itu..(giggle....)
But worthted kan, dear...
Coz these ring shows how much u love me...
And how these ring will bind us together...
Not just bind us together, but insyaallah, bind our family together..
Tp kne sabar...
Bulan 3 dah tak lama, Salbiah~
Haha..
cant wait to put these on my finger....
Ya Allah, permudahkan lah....

erkkkkkkkkkk, tak nmpak pulak shining2 nya..keh keh..gosh lmbt nyaaaa bulan 3~ dgn nada gedix menggelitis!!!!!
Sneak peak~ wink wink.ohooooooooooo shinny little felaa..

dilema~ Master in Educational Technology or Master in Information Technology........

Hurm.......di sabtu yang hening ni...
Mula lah kusut nak decide nak mohon course mana kt UTM nih untuk sambung master..
30Nov ni dah tarikh tutup mohon sambung blajar nih..aiseh!!!!
Jumaat nih, habis kelas, kena lari jgk dr cosmopoint tuh ...(fuhhhh, jgn la ada meeting ke hape2 ke....)
nak menghantar segala borang2 yang ada kt UTM tuh...
Hmmm Teaching Permit pun tak buat2 lg ni...aiyoyoyoy..
kang MQA dtg, sy sorg jek lecturer yg tada teaching permit..kehkeh...
uhuuuuuu harus setelkan sume tuh bulan nih jgk..hurm.......fenin...
stresss....
Esok harus list down kan segala apa nak buat the whole week nih...
kalu tak, jwb nya mmg tak buat lah kan....

Isnin ni pun dah hbs cuti midterm kt cosmopoint...
Kena lah kembali bertugas!!!
Siaplah bebudak tuh..esok kne bebel ceramah panjang kt kelas!!..
Sakit kepala, okeh  tanda kertas midterm exam mereka!!!!
Macam tak pernah dtg kelas jek gaya menjawab nya...
Sigh.....

Apalah method nak bg mereka pandai ek...
kalu kecik lg, bleh la cubit ke apa ke...
nih sume dah bleh jd mak bapak org dah...
Sigh, i wish they realize how important is the education to them....

Any idea???

Friday, November 11, 2011

Ring Hunting~Misi Sal and Asyraf di batu pahat bersama escort2 Terchenta....

29 October 2011~
Oleh sbb cik abg sorg tuh punyaaaaaaa lah susah nak chuti2 time weekend,
kne la amek peluang nih bila mana jadual kerja dia menyatakan dia OFF day hari sabtu itu!!!!!!! yeayyy...
Cik abg pun bersusah payah naik bas dr melaka ke kluang semata2 nak menyenangkan hati
BAKAL WIFE yang clingy tahap tak hengat dah ni...My BAD...

Sorry DEAR, everytime nak meeting dating, mesti dia end up turun JB or Kluang sbb its soo frekin hard for me to drive to malaka and KL sorg2...I am such a baby, kan dear..haha...Pity u...wink wink..
But after all, mesti worthted dpt tgk muka bakal wife yang 'JELITA' nih..kehkeh...
sila jgn muntah ijau, ok!!

Eh eh, back to the topic, so this week,
kengkonon date kali ni nk pegi wetworld batu pahat...
Therefore hangkut sekali la Mak Buyung yang dah sarat (k.Uda), husband dia
and my little anak sedara (Aina)
Eh ada sorg lg..my little fatin emira.......kengkonon best la nak mandi manda ramai2...
So oleh sbb misi2 nak pegi wet world tertangguh, kita pun pegi RING hunting...
Kat BAtu Pahat tuh... Jauh kan cari cincin??....

Berikut adalah dialog2 gedix masa dalam kereta dgn dia...(yang purple tuh sy , biru tuh dia, ok)
"Sayang, nak beli terus ke cincin ni?"
"Kalau berkenan, beli jek la""....
"Sayang ada duit ke ni?"
"Ada la sikit..."
"Budget berapa? kang sy pilih mahal2 kang....kehkeh"
"Hmmmm, dlm 1K lah kut....OK kan? Jgn mahal2 lah..."
"Toink toin...sy suka..sy suka....Pilih yg mahal2!!!Muahahahahaha..(ketawa jahat dpn cik abg)"


I was like stunned!
Rasa nak berguling2..yeye..yeye...Ring hunting!!!! wink wink...

Suka..suka.....

(TO BE CONTINUED....Bersama pic2 yang sepatutnya...muahahaha..)

Wednesday, November 9, 2011

ITS A START!!!A B2B blog !!!!and its ours..

Dulu slalu excited bila baca blog B2B yang lain..
Slalu berangan mcm2...Now its time!!!(walaupun lama lg sebenarnya..Baru plan risik bulan 12/2011 or bulan 1/2012 and engaged bulan 3/2012)...
But rope2nya..susah nak kawen ni..siyessss...bnyak gila nak plan..Dgn Master study yang in progress lagi....
plus tgk duit berterbangan terbang dr akaun cik abg..haha..Rasa nak berguling2 menangis ...
But ...Insyaallah, doakan la dipermudahkan...Nak buat benda baik, mesti Allah tolong kan....

Dah lama dia proposed sbnarnya..
Since dr our 3rd year in University..
Although proposed secara tak official lah...hehe..
ada simpan lg sms tuh...soo sweet of him...
"Kita kawen nak lepas ni?..."(antara content sms cik abg tuh..)
 Sigh..rindu that moment sooo much..
Alhamdulillah, dah setaun dah dr tarikh yang dia proposed me...
baru la kami nak mula2 ready kan diri...
Mentally, financially..maklum la bru jek nak stabil sikit2
Excited,Scared???
Hell Yeah...Bnyak lg tak ready..
Nak bina a bait al-muslim...Tanggungjawab yang berat..
Rumah tangga Islam..
Bukan sekadar love, love and love...
Bukan mcm zaman bercinta dlu..
Call, SMS, Meeting/Dating...
Support each other bila ada masalah dgn kengkwan, studies, kerja..
Its not just that...
Its a lot more....
Its building a life together...
And mana tau, rezeki Allah, we are gonna bring out and bring up 'little caliph' di bumi Allah ni...
Masyaallah, beratnya tanggungjawab...Am i ready? like really ready???

Sigh...Deep Breath...
Ya Allah, permudahkan lah urusan kami untuk membina hubungan yang halal di sisiMu..
Supaya kami sama2 dpt mengukuhkan keimanan kami kepada MU..
Saling mengingati antara satu sama lain..
Mencari keredhaan dan keampunan Mu...
Permudahkanlah, Ya Rabb...


"Di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ia menjadikan untuk kamu pasangan dari jenis kamu sendiri untuk kamu tinggal tenteram di sampingnya dan dijadikan di antara kamu kasih sayang dan belas kasihan. Semuanya itu menjadi tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir. "
(ar-Ruum:21)



Ini adalah foot note::
Yeayyyyyyyyyyy..I am a bride to be!!!(dgn nada gedix)...
Haha....Its a start..
(literally::kami baru nak bina tiang untuk 'rumah' kami...But its the most important aspect kan..tiang dia kena kukuh!!!!!Doakan kami...)

Our Journey~