sila tinggal jejak untuk dijejak semula

Thursday, November 24, 2011

Azam???????

uhuuuuu..
dah nak end of year...
esok lps asar dah baca doa akhir taun dah..
astagfirullah....
cpt nya masa berlalu...
NtAH tercapai ke tak azam taun lps...
azam nya pun lupa...hehe
SO this year, kne buat azam2 baru and kne list down kan dalam blog supaya kne hengat!!!!


1. Melabuh kan pemakaian tudung...(in the making of a better muslimah)
    'En suami in the making' slalu tegur, bila nak labuhkan tudung,ni?...glup!
    Oleh sbb sy ni ialah seorang 'istri in the making' kepada inche 'suami in the making' rasa2 nya perlu lah
    menghijrah kan diri..lgpun for good kan...Insyaallah cuba mengikhlaskan diri untuk berubah..
    change for good...Lgpun, kdg2 keikhlasan ni kena bermula dr paksaa.
    True!! Kalau tak paksa diri, mmg takkan buat punya lah kan...
    Insyaallah...im taking baby steps...lgpun nak rajin2 kan diri pakai pashminas...
    Bukan yang tebal tuh, ok!!! ada pashmina yang nipis yet tak jarang...lembut..just nice...And dia labuh,kan...
    hehehe....mcm yang Helwashop Hijab Jubah Moslem ni jual...

    chantek kan????ehem2 , cik abg, sila beli kan sy! kehkeh....


2. Mengehad kan perbelanjaan yang ntah hape2 sbgai misi kumpul duit nak kawen +bayar yuran master studies.
    Seriously, sebelum ni gila spend money tanpa pk ape2....But it has to stop kan...
    It aint easy to earn money nowadays..Dah bukan mcm dlu...skrg dah ada komitment...Misi jangka panjang   
    which is kawen!!!! And nak sambung master awal taun dpn ni...1 and a half year of comitment dgn UTM
    untuk sambung master..deeepppppppp breath~ ENough enough la buang2 duit kt menda2 ntah pape..
    Mau jadi lebih mcm cik abg !Spend wisely..Only bila perlu...jeles hokey, keje baru setaun tp cik abg dpt
    simpan RM XX XXX...Dah 5 angke tuh~
    Jeles!!!!!wawawawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

3. Loose Weight.

    Azam yang tiap2 tahun buat tp mcm tada effort dr diri sendiri(GOSH, IM SUCH A LOSER)...
    Senang kira, azam yg tak pernah tercapai~Duhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    Bila la nk selim melim! Slalu merungut2 kt cik abg, mak, ayah, adik, and org sekeliling...
    Hahahaha
    But this year, harus jgk determine untuk attend gym session every morning(if keje mlm) or earobic class if
    keje pg....Harus!..nak kawen hokeyyyyyyyyyyy


sbb.............
................
.........
...
..
.
jeng jeng....

Berangan nak gak pakai wife Zahiril Adzim (eh betul ke eja ni) .....
But in muslimah version la..bleh jek kan...hehehehehe

TO BE CONTINUE.........

Wednesday, November 23, 2011

Copied from Facebook~


Jika asas perkahwinan adalah kerana harta, maka pasangan bakal bercerai jika ekonomi dalam rumah tangga merudum dan muflis.

Jika asas perkahwinan adalah kerana kepuasan nafsu, maka pasangan akan selalu bertengkar jika suasana di bilik tidur tidak memuaskan.

Jika asas perkahwinan kerana kecantikan wajah dan tubuh badan, pasangan akan lari apabila rambut beruban, muka kerepot atau badan jadi gendut.

Jika asas perkahwinan kerana anak, maka pasangan akan mencari alasan untuk pergi jika hati (anak) tidak hadir.

Jika asas perkahwinan kerana keperibadian, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.

Jika asas perkahwinan kerana cinta, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal yang lebih baik, tambahan pula manusia yang dicintai pasti mati atau pergi.

Namun,

Jika asas perkahwinan kerana ibadah kepada Allah, sesungguhnya Allah itu kekal dan Maha Pemberi Hidup kepada makhluk-Nya. Allah mencintai hamba-Nya melebihi seorang ibu mencintai bayinya.

p/s :
( Bercintalah kerana Allah kerana di situ terdapat Redha-Nya..)







( Terbaca ayat2 kt atas ni on Azmila Azman's Mum's facebook..
And terkedu seketika...
I wonder sbb apa i love my cik abg..
I guess i dont know...
Maybe sbb cinta, keperbadian kut...
But somehow...teringat apa yg cik abg sms sy malam td...
"JUM SAMA2 BETULKAN NIAT..INSYAALLAH ALLAH BANTU"
masa dapat sms ni, wonder 'niat' apa yg cik abg ckp...
hurmmmmmmm..
But somehow skrg, bru la rasa mcm phm...
Niat cinta tuh kut...
Niat perkahwinan dgn asyraf zubir ...
Semoga di saat ikatan ni menjadi halal di sisi Allah..
Aku mencintai Asyraf Zubir kerana Allah..
Kerana ibadah kepada Allah..
Amin...


Yakin, he is the one yang Allah assigned to be my ~ soulmate..~
Hopefully...
Amin

Tuesday, November 22, 2011

11 Dec 2011 yang di nanti..

Uhuuuuuuuu..
Finally...11 December 2011..
But its not a final date yet..
Hopefully apa yg dirancang menjadi...
But the date conflict dgn jiran sebelah punya majlis balik haji..'
and anak kawan lama ayah punya date...
Adeh~ soooooooo kena plan betul2 lah..
Harap cik abg nak la cuti 10 hb ke..
Hurmm...

But after all, im excited..and nebes..
Finally 'meet' the  in laws secara 'formal' nya.eh eh belum in laws lg...
Wat to prepare??

Saturday, November 19, 2011

19&20Hb November 2011~Misi attending walimah kawan2

Haaaaaa...
Baca title pun dah tau nak review pasal apa...
hehe..
So this week, Salbiah n Cik abg syg bz meng-attend walimah kawan2....
Excited...
Our first wedding invitation together,...
Fuhhhh~ bnyak betul jemputan bulan ni...

1. Zulkifli & Wife punya wed At Dewan Sg Sayong
    Agak2 excited la sy dgn cik abg nk gi wed kawan cik abg ni..
    The groom is ex -rumet kepada my cik abg...So diowg agak close, i guess....
    I tak kenal pn groom or bride ni..skadar tag along dgn cik abg...merangkap wing man girl dia...
    Maklum la, kan dia jemput Asyraf & Family...I ni kira dah family lah tuh..kewkekeke..
    So secara ringkas nya,Dan Dengan excited nya, kami pun pegi Felda Sg Sayong, Kulaijaya..
    Siap pakai matching outfit , OKEH!
    Wedding vanue ni Quite far lah dr senai..But tak sesat pun walaupun tak penah pegi area tuh..
    hehehe...
    So review about the wedding:
             a) Food dia a bit diassapointment-(kata cik abg..and i am totally agree wif him).
                 Lauk Pauk dah nk habis masa kami makan, and the penanggah aka org rewang 
                 tak topup pun lauk..Kesian kawan2 bride and groom mcm kami...
             b) Food dia terlalu oily...I barely eat anything sbb takut!!! haha..Gemuk ok!!!!!!!
             c) Baju Pengantin agak OhSem!!!!Suka2..
                 But Not the typical outfit yang i akan choose   for my wedding...
            d) Pelamin yang huge! Nice and chantek! Siyes chantek!
                But once again, i do not prefer pelamin dewan yang besar2 mcm ni for my wedding...
                Im more into pelamin yang kecik2, But sweet, bnyak bunga2,
                ada sangkar burung...Pink or White..But Upss, this is not my wedding after all..
               Haha..terlebey suda!!!
           e) Penat kami dtg, tak dpt doorgift, sedey:(
               Tau la kitowg bg hadiah jek...tak salam keruk..tuh pun hadiah letak jek kt meje..
               harap2, bride and groom dpt la hadiah tuh...

So enough for the review!Next is wedding CHe NAd at Simpang Renggam...
So next entry mesti la review pasal wedding dia kan..
Looking fwd for her wedding!!!!!!
Congrats u guys!!!!!!!!

Thursday, November 17, 2011

Wednesday, November 16, 2011

Weird Feelings::I Miss Him like urang gilak.

Funny feeling~
Depressing ....
Why???I miss him like urang gilak..
Wonder why..
Hate this feelings..
Walhal Belum halal untuk rindu2an mcm ni..
Cik abg slalu pesan:"Tak elok rindu2 sy slalu...cuba kawal hati sikit..
Skrg kita dah ada matlamat kan..kata nak change for good.."..
Its a battle...
Susahnya mengawal hati...
Susahnya nak change for good..
Always a challenge..
Hurt like hell..
But its a journey.
Insyaallah...

One step at a time..
Semoga dipermudahkan...

sila lah jgn gundah gulana kan hati saya...Please......

syuhhh syuhhh SETAN..Please pegi jauh2.
(Eh, apa significant letak word setan tuh kaler merah??haha)


Mixed feelings...
19hb cepat lah tiba..
nak Meeting /Dating dgn cik abg untuk ke walimah kawan2..
Blink2...
His ex-rumet punya wedding kt kulai 19hb nih
and my fren kt simpang renggam punya walimah 20hb nih...
Ohhhhhh mari present hunting!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, November 14, 2011

Misi 2012-Engagement Prep....

1. Baju Tunang :
                   Colour : Cream ..although rasa mcm a bit thight...sigh ~
                   Budget : RM 200
                   Status  : Done
2. Hantaran :
                  5 Dulang From Him, 7 From Me +Hiasan+Dulang
                  Budget :RM1000
                  Status  :  Not Done
3. Rings :
                 Engagement Rings For Him And For Her ~
                 Budget :RM1000
                 Status  :  Done
4. Caterer :
                For 100person
                Caterer: Mak Uteh Catering
                Budget :100x RM 6 =RM 600
                Status  Not Booked
5. Door Gift :
                Either Cupcakes (Fruit Cupcakes)
                Budget :RM100  RM 250-handmade(harap2 ada masalah nnt)
                Status  Not Done


TOTAL=RM 2900 2800
SETTLED ITEM=RM1200
UNSETTLED STUFF=RM 1700 1600




ERKKKKK lebih kurang RM1700 1600 more to spent...
Sigh.....
Bila nak kaye nih...
haha
Cik ABg, bnyak lg rupanya ekkk belum di setelkan...
Errr, balik ni harus tnya cik abg..mintak dia re calculate dana kawen yg tinggal..
toink toink...

CiKGu+GuDzilla=CikgodZilla!!!!!!!!

Ok fine~ 
mood nak marah lepuk2 student2 kelas SQL...
I am no longer bridezilla..but at this moment, im cikgudzilla!!!
Geram Hokey!!!!!
WHY!!!!!!!!!
Sebab~ student sy markah dia :

6/50!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sunday, November 13, 2011

Blog hopping~

Habit baru:: Kemaruk blog hopping ...KT B2B BLOG
But somehow, masa tgh ber blog walking, terbaca la satu entry ni...
A bride to be who is no longer a bride to be...(eh apa aku ckp ni..)
Dgn kata lain, her wedding is Off..
Masyaallah, istighfar panjang td...
The pain, i can feel that...its hurt...
Damn Hurt....
Tp...its a wake up call jgk..For me yg selalunya over excited bila plan all this wedding stuff...
Benar, manusia hanya merancang, Allah yang tentukan...
Jika dah ketentuannya, maka itu yg terbaikkan...
Be strong..just be strong..
Everything happend for a reason...
As for me....A new lesson learned..

Dia bukan milikku..Masih belum jadi milikku...
ANd sampai bila2 takkan jadi milikku..
Sbb dia milik Allah..
Semoga Allah pinjam kan dia untuk jd my bestfren, yet my partner..
Dalam ikatan yg halal..
Untuk melayari bahtera hidup..
Menjadi teman, dalam perjuangan hidup di bumi Allah ini..

Amin........
(tears)




~Dugaan......~

Susah rupanya nk bina bait al-muslim ni..
Even skrg dah terasa pressure nya..
rasa nak bergoling2 jek..huhu

Dugaan 1: JMY telah dilanggar oleh 'seekor' unknown makhluk perosak!!!!!

  • kemek hokey...JMY32** sy...dr belakang tuh...tak ber ketuk2 lg..maklum lah...budget this month agak   thight dek perancangan nak sambung belajar...sigh..sabar ye jimmy, tunggu bulan dpn ea..mama spare sikit duit untuk awak
Dugaan 2: Lappy Cik abg ruhsak and tak mau HIDUP bila di on
  • lappy kesayangan cik abg telah membuat perangai bila takmo idup..sigh..nmpaknya kne spent duit lg la beli lappi baru..huhu..
Dugaan 3: Weight Salbiah yg makin naik bilamana sy berdiet
  • nih yg paling teramat memushkil kan diri sy...rasa nak marah jek ..penat berdiet mcm nk gila hapa, tak kurus2 jgk aku nih..mkin naik 2 kg adalah...warghhhhhhhhhhhhh, now im turning into a bridezilla!!!!!!!!!!!!!!!Menci OKEYHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!

Saturday, November 12, 2011

Diamond is a girls best fren - Engagement prep 1

Wink WInk~ excited nak reveal these shinning2 little fella...
That cause cik abg mcm nak pengsan keluarkan debit kad dia untuk di swap oleh en Poh Kong itu..(giggle....)
But worthted kan, dear...
Coz these ring shows how much u love me...
And how these ring will bind us together...
Not just bind us together, but insyaallah, bind our family together..
Tp kne sabar...
Bulan 3 dah tak lama, Salbiah~
Haha..
cant wait to put these on my finger....
Ya Allah, permudahkan lah....

erkkkkkkkkkk, tak nmpak pulak shining2 nya..keh keh..gosh lmbt nyaaaa bulan 3~ dgn nada gedix menggelitis!!!!!
Sneak peak~ wink wink.ohooooooooooo shinny little felaa..

dilema~ Master in Educational Technology or Master in Information Technology........

Hurm.......di sabtu yang hening ni...
Mula lah kusut nak decide nak mohon course mana kt UTM nih untuk sambung master..
30Nov ni dah tarikh tutup mohon sambung blajar nih..aiseh!!!!
Jumaat nih, habis kelas, kena lari jgk dr cosmopoint tuh ...(fuhhhh, jgn la ada meeting ke hape2 ke....)
nak menghantar segala borang2 yang ada kt UTM tuh...
Hmmm Teaching Permit pun tak buat2 lg ni...aiyoyoyoy..
kang MQA dtg, sy sorg jek lecturer yg tada teaching permit..kehkeh...
uhuuuuuu harus setelkan sume tuh bulan nih jgk..hurm.......fenin...
stresss....
Esok harus list down kan segala apa nak buat the whole week nih...
kalu tak, jwb nya mmg tak buat lah kan....

Isnin ni pun dah hbs cuti midterm kt cosmopoint...
Kena lah kembali bertugas!!!
Siaplah bebudak tuh..esok kne bebel ceramah panjang kt kelas!!..
Sakit kepala, okeh  tanda kertas midterm exam mereka!!!!
Macam tak pernah dtg kelas jek gaya menjawab nya...
Sigh.....

Apalah method nak bg mereka pandai ek...
kalu kecik lg, bleh la cubit ke apa ke...
nih sume dah bleh jd mak bapak org dah...
Sigh, i wish they realize how important is the education to them....

Any idea???

Friday, November 11, 2011

Ring Hunting~Misi Sal and Asyraf di batu pahat bersama escort2 Terchenta....

29 October 2011~
Oleh sbb cik abg sorg tuh punyaaaaaaa lah susah nak chuti2 time weekend,
kne la amek peluang nih bila mana jadual kerja dia menyatakan dia OFF day hari sabtu itu!!!!!!! yeayyy...
Cik abg pun bersusah payah naik bas dr melaka ke kluang semata2 nak menyenangkan hati
BAKAL WIFE yang clingy tahap tak hengat dah ni...My BAD...

Sorry DEAR, everytime nak meeting dating, mesti dia end up turun JB or Kluang sbb its soo frekin hard for me to drive to malaka and KL sorg2...I am such a baby, kan dear..haha...Pity u...wink wink..
But after all, mesti worthted dpt tgk muka bakal wife yang 'JELITA' nih..kehkeh...
sila jgn muntah ijau, ok!!

Eh eh, back to the topic, so this week,
kengkonon date kali ni nk pegi wetworld batu pahat...
Therefore hangkut sekali la Mak Buyung yang dah sarat (k.Uda), husband dia
and my little anak sedara (Aina)
Eh ada sorg lg..my little fatin emira.......kengkonon best la nak mandi manda ramai2...
So oleh sbb misi2 nak pegi wet world tertangguh, kita pun pegi RING hunting...
Kat BAtu Pahat tuh... Jauh kan cari cincin??....

Berikut adalah dialog2 gedix masa dalam kereta dgn dia...(yang purple tuh sy , biru tuh dia, ok)
"Sayang, nak beli terus ke cincin ni?"
"Kalau berkenan, beli jek la""....
"Sayang ada duit ke ni?"
"Ada la sikit..."
"Budget berapa? kang sy pilih mahal2 kang....kehkeh"
"Hmmmm, dlm 1K lah kut....OK kan? Jgn mahal2 lah..."
"Toink toin...sy suka..sy suka....Pilih yg mahal2!!!Muahahahahaha..(ketawa jahat dpn cik abg)"


I was like stunned!
Rasa nak berguling2..yeye..yeye...Ring hunting!!!! wink wink...

Suka..suka.....

(TO BE CONTINUED....Bersama pic2 yang sepatutnya...muahahaha..)

Wednesday, November 9, 2011

ITS A START!!!A B2B blog !!!!and its ours..

Dulu slalu excited bila baca blog B2B yang lain..
Slalu berangan mcm2...Now its time!!!(walaupun lama lg sebenarnya..Baru plan risik bulan 12/2011 or bulan 1/2012 and engaged bulan 3/2012)...
But rope2nya..susah nak kawen ni..siyessss...bnyak gila nak plan..Dgn Master study yang in progress lagi....
plus tgk duit berterbangan terbang dr akaun cik abg..haha..Rasa nak berguling2 menangis ...
But ...Insyaallah, doakan la dipermudahkan...Nak buat benda baik, mesti Allah tolong kan....

Dah lama dia proposed sbnarnya..
Since dr our 3rd year in University..
Although proposed secara tak official lah...hehe..
ada simpan lg sms tuh...soo sweet of him...
"Kita kawen nak lepas ni?..."(antara content sms cik abg tuh..)
 Sigh..rindu that moment sooo much..
Alhamdulillah, dah setaun dah dr tarikh yang dia proposed me...
baru la kami nak mula2 ready kan diri...
Mentally, financially..maklum la bru jek nak stabil sikit2
Excited,Scared???
Hell Yeah...Bnyak lg tak ready..
Nak bina a bait al-muslim...Tanggungjawab yang berat..
Rumah tangga Islam..
Bukan sekadar love, love and love...
Bukan mcm zaman bercinta dlu..
Call, SMS, Meeting/Dating...
Support each other bila ada masalah dgn kengkwan, studies, kerja..
Its not just that...
Its a lot more....
Its building a life together...
And mana tau, rezeki Allah, we are gonna bring out and bring up 'little caliph' di bumi Allah ni...
Masyaallah, beratnya tanggungjawab...Am i ready? like really ready???

Sigh...Deep Breath...
Ya Allah, permudahkan lah urusan kami untuk membina hubungan yang halal di sisiMu..
Supaya kami sama2 dpt mengukuhkan keimanan kami kepada MU..
Saling mengingati antara satu sama lain..
Mencari keredhaan dan keampunan Mu...
Permudahkanlah, Ya Rabb...


"Di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ia menjadikan untuk kamu pasangan dari jenis kamu sendiri untuk kamu tinggal tenteram di sampingnya dan dijadikan di antara kamu kasih sayang dan belas kasihan. Semuanya itu menjadi tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir. "
(ar-Ruum:21)



Ini adalah foot note::
Yeayyyyyyyyyyy..I am a bride to be!!!(dgn nada gedix)...
Haha....Its a start..
(literally::kami baru nak bina tiang untuk 'rumah' kami...But its the most important aspect kan..tiang dia kena kukuh!!!!!Doakan kami...)

Our Journey~